Het inrichten van je huis: de industriële stijl

Iedereen en vooral de jongere generatie wil wel dat zijn eigen huis een industriële look heeft…

De oorsprong van deze stijl ligt in Amerika.

In de jaren ‘50 van de vorige eeuw kwamen veel fabrieken leeg te staan toen veranderingen in de economische activiteiten hun weerslag hadden in de stedelijke architectuur. Oude magazijnen, verlaten fabrieken en leegstaande kantoren werden gerestaureerd en verbouwd tot luxe appartementen, zogenaamde lofts”. Lofts kenmerken zich door brede ruimtes en grote stalen ramen; de verwarmingsbuizen of airco-installaties hangen in het zicht langs de plafonds; bakstenen muren en onafgewerkte materialen, ruwe palen, betonvloeren en veel elementen van ijzer en andere metalen als trappen, leuningen, lampen enzovoort ziet men alom.

In een modern appartement vind je dat nergens terug, maar een architect kan wel een dergelijke mood creëren door gebruik te maken van grijze tinten, een betonvloer, stalen deuren en/of ramen en dat alles te combineren met vintage houten meubels.

Industrieel met een chique toets

Het zal duidelijk zijn dat het niet goed mogelijk is een Amerikaanse uitstraling getrouw na te bootsen met bijvoorbeeld nep bakstenen en blootliggende balken, maar het heeft wel geleid tot een nieuwe industriële stijl, die we industrieel chique zouden kunnen noemen.

Wie denkt dat hij nu wel even zelf zijn huis van een industriële inrichting kan voorzien, loopt het risico grote fouten te maken en te eindigen met een “groentesoep” van stijlen. Laten we daarom eens kijken naar wat de 6 uitgangspunten zijn voor het inrichten van een huis in de industriële stijl.

Open space

Er zijn grote ruimtes met veel vides nodig want veel van de elementen die gebruikt worden om het huis in te richten, zijn vintage of originele stukken. Ze verdienen het zo te worden opgesteld dat ze opvallen, alsof ze in een museum staan. De ruimte zelf wordt als een accessoire beschouwd en daarom is het raadzaam daaraan maar enkele meubels of objecten toe te voegen.

Over het algemeen zal er sprake zijn van een brede ruimte waarin je vrij bent verschillende elementen te plaatsen. Er zijn weinig muren maar wel verplaatsbare meubels en verschuifbare wanden.

Ruwe architectuur

De binnenhuisarchitectuur hoeft niet per se af te zijn. Ruwe elementen zoals oude stukken hout, ruwe betonpalen en opvallende installaties aan het plafond hoeven echt niet weggewerkt te worden. Integendeel, dit soort imperfectie zou je ook kunnen benadrukken met bakstenen muren, stalen balken en door juist geen gordijnen op te hangen voor de grote ramen.

De industriële stijl is trots op haar kilte en is schaamteloos utilitair.

Continuïteit op de vloer

Zorg voor continuïteit in de stijl, dus geen gres of plavuizen op de vloer, en ook geen marmer, maar wel een vloer van beton, cement of hout, zoals de materialen waren die oorspronkelijk in de fabrieken werden toegepast. Als ze imperfect, oud of versleten zijn, met scheuren of andere beschadigingen, dan krijg je een beter resultaat.

Je kunt natuurlijk een tapijt neerleggen, maar bij de keuze van de kleuren moet je opletten dat je uitgaat van een grijs palet. Het patroon van het tapijt moet sober zijn met het liefst geometrische vormen.

Metaal

IJzer, staal, cortenstaal kunnen in een industrieel interieur niet gemist worden. Het ontwerpen van een huis in de industriële stijl betekent in eerste instantie het creëren van een goed evenwicht tussen de warme en koude materialen die kenmerkend zijn voor dit soort omgeving met een vintage smaak: dat evenwicht is fundamenteel voor het succesvolle ontwerp van de kamers en hun inrichting.

De architectuur van de loft of van de open ruimte zijn welbeschouwd al verrijkt met vintage elementen: de omgeving biedt zicht op buizen en balken van hout, ijzer of staal, terwijl het natuurlijke licht naar binnen valt via de grote ramen in industriële stijl. De ramen en de deuren hebben eveneens een vintage karakter door het cortenstaal, een materiaal dat de associatie oproept met roest.

Is in je huis maar weinig metaal verwerkt, dan kun je het via accessoires naar binnen brengen. Kies bijvoorbeeld voor minimalistische ijzeren boekenkasten, koop een metalen salontafel met glazen blad voor de woonkamer of plaats een oude metalen kast bij de entree. De mogelijkheden zijn legio.

Koude tinten

Het kleurenpalet van de industriële stijl palet bestaat, zoals bekend mogen zijn, overwegend uit de donkere kleuren van (roestig) ijzer, cement en ruw hout. Bij een klein appartement moet je goed opletten dat de kamer niet te donker wordt door het gebruik van deze koude tinten.

Wil je misschien toch kleur gebruiken? Dat kan, natuurlijk! Net als hout geven kleuraccenten in het meubilair en de decoratie het koele industriële interieur een warme toets .

Het nieuwe Industrial chic kenmerkt zich door speciaal ontworpen lampen, strategisch verlaagde plafonds, glanzende onderdelen of meubilair met verborgen LED-lampen die de omgeving verlichten.

Een boerderij in industriële stijl

Een oude boerderij met hoge plafonds, grote ramen en een brede ruimte, een schuur bijvoorbeeld, kan net als een loft de ideale setting zijn voor een industrieel interieur. De oude balken die het dak dragen, kan men goed combineren met stalen structuren, trappen, grote lampen. In Nederland zijn  prachtige voorbeelden van oude boerderijen te vinden met intacte bakstenen muren en kleine stalen koestalraampjes die je een blik op de polder gunnen.

Evenals verreweg de meeste lofts hebben boerderijen vaak hoge plafonds die het aanbrengen van een ijzeren entresol mogelijk maken. Zo’n vloer is cruciaal om een stijl te creëren die dicht bij de oorspronkelijke ligt. Sommige mensen gebruiken het verhoogde gedeelte als slaapkamer, vanwaar je via ramen zicht hebt op de woonkamer beneden. En waarom niet? Ook kun je er een kantoortje van maken waar je maar weinig last van het licht hebt.

Advies nodig?

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.