Het project van het schoolplein
De school heeft al lang een groot leeg plein van ongeveer 1000 vierkante meter. Een uitgestrekt gebied van betonnen bestrating, een tafeltennistafel, een korf en twee minivoetbalvelden zijn de enige speelvoorzieningen voor de kinderen.
We weten dat kinderen fantasierijk zijn en plezier kunnen hebben met weinig. Maar de school had de wens om een ruimte te creëren met speeltoestellen om de kinderen te vermaken, hun motoriek verder te ontwikkelen, evenals hun houding, empathie en buitenactiviteiten in contact met de natuur. Deze elementen zijn van fundamenteel belang voor de gezonde sociale groei van de kleintjes.
Twee jaar geleden in 2021, werd er een werkgroep opgericht bestaande uit ouders met verschillende specialisaties, waaronder ondergetekende als architect.
We begonnen met enthousiasme aan het project, elk met zijn eigen rol: de pedagoog, de leraren, het bouwbedrijf, degenen sponsoren regelden en activiteiten organiseerden om fondsen te werven. Want voor het realiseren van het speelplein was er geen geld van het bestuur.
Mijn rol was het ontwerp van het schoolplein.
Toch een blauw groen schoolplein geworden
Het oorspronkelijke idee was om een groenblauw schoolplein te creëren en om deel te nemen aan een subsidie traject van de Provincie, die geld had voorzien voor scholen om duurzame groene ruimtes te creëren. Maar we waren te laat om financiering te krijgen, dus hebben we verschillende recreatieve activiteiten ondernomen om het project te financieren, zoals een feest in september 2022 en een pizza-avond in september 2023, en we verzamelden plastic flessen en blikjes om statiegeld te verkrijgen.
Het basis idee van het nieuwe schoolpleinproject was om organisch gevormde eilanden te creëren waarop speeltoestellen werden geplaatst. Naast deze eilanden werden groene plekken gecreëerd om een echte tuin te vormen. Maar het meest opvallende element was de aanleg van een heuvel waarin een tunnel werd gebouwd en boomstammen met touwen werden geplaatst om kinderen te laten klimmen op de lichte zijhellingen. Deze heuvel is gemaakt met gerecyclede materialen: een onderlaag gemaakt van oude autobanden en een afwerklaag van vermaalde Nike sportschoenen in de kleur groen.
Een cirkelvormige zitplaats gerealiseerd van hout, waarin fruitbomen zijn geplaatst, biedt ook de mogelijkheid om openluchtlessen te geven voor meerdere klassen tegelijk. Het buiten leren biedt een gevarieerde en stimulerende omgeving die kan bijdragen aan de cognitieve, emotionele en sociale ontwikkeling van kinderen. Bovendien kan tijd buiten school doorbrengen een actieve en gezonde levensstijl bevorderen, de concentratie verbeteren en stress verminderen. Het is een educatief perspectief dat steeds meer erkenning krijgt vanwege de vele voordelen die het met zich meebrengt.
De Speeltoestellen
Verder, wat betreft het spelgedeelte, hebben wij speeltoestellen gekozen die uitdaging, interactie, socialisatie stimuleren. Terwijl, alle planten vakken die de eilanden met de speeltoestellen begrenzen, creëren een natuurlijke omgeving en aanmoedigen kinderen om in contact te komen met de natuur.
Kinderen zullen voor de planten moeten zorgen en ze tijdens de zomermaanden water moeten geven. Voor dit doel is een klein vlondertje gebouwd, zodat kinderen om de beurt, onder toezicht van een leraar, water kunnen halen met een emmer en katrol.
“De bouw van het schoolplein begon in oktober door het bedrijf van mijn man, Krijn Verbruggen en Zn., dat in twee regenachtige maanden uitstekend werk heeft geleverd volgens iedereen. Het tuinontwerp en de beplanting werden verzorgd door het bedrijf van een andere vader, Booij Hoveniers.”
Met dank aan
Dankzij het team van vrijwilligers, zoals de schooldirecteur Marius-Jan Breugem, onze projectleider Wim Mondeel, de pedagoog Diana Vredebrengt, de coördinator van de groep Janneke van Pommeren, het bouwbedrijf Dirk Mulckhuyse, de jurist Eefje Slabber-van Rijt, Ellen Aarsman en Veronique Varenbrink van kinderdagverblijf Mirakel, en de leraren Judith Kroon en Wilma van der Schaft, is het project van het schoolplein nu een levendige realiteit.
En ook een speciale dank aan Sinterklaas en zijn Pieten die op 5 december kwamen om het schoolplein te openen en de speeltoestellen te testen.
Het schoolplein van de Schakel in Vinkeveen is een duurzaam, groen en blauw schoolplein, gemaakt van gerecyclede materialen, dus ook circulair.
Een vooruitstrevend project voor de kinderen.
De Video werd gemaakt door Jeroen en Wim Mondeel.
Maria Elena Fauci van MEF architect
Ik ben architect + interior designer, gespecialiseerd in villa’s, interieurs en renovaties.
Elegantie, functionaliteit, het samenbrengen van verschillende kleuren en materialen zijn de kernmerken van mijn projecten. Ik heb geen vaste stijl en die wil ik ook niet hebben. Elk ontwerp is een verhaal van verschillende elementen die iets unieks vertellen over mijn cliënten.
Ik ontwerp graag de beeldbepalende meubels voor een woning, hier komt mijn Italiaanse afkomst naar boven.