Renovatie schoolplein de Schakel Vinkeveen

Een daverend succes.

“In Vinkeveen staat de PCB de Schakel. In verhouding tot de school heeft het schoolplein een behoorlijke afmeting. Met de toenemende belangstelling voor Groen-Blauwe inrichting van schoolpleinen was voor de Schakel de richting duidelijk toen het plein toe was aan een renovatiebeurt. Nu is het gemakkelijk gezegd dat het nieuwe plein méér groen en meer water-elementen moet bevatten, maar hoe geef je dat vorm? Gelukkig heeft een van de kinderen op school een architect als moeder, en zij bleek niet alleen huizen vorm te geven maar draait ook haar hand niet om voor een schoolplein. Haar naam is Maria Élena Fauci en wij konden haar overhalen dit mooie project voor haar rekening te nemen.

Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van haar expertise en inzet. Beide elementen waren indrukwekkend. Zij is ambitieus, op een plezierige manier fanatiek in het bereiken van haar doelen en geeft daardoor niet snel op. Want natuurlijk zijn er tegenslagen in een project: Vinkeveen heeft niet voor niets “veen” in haar dorpsnaam staan, en dus moet je op slappe grond en de behoefte aan grote speelinstrumenten echt hard werken aan drainage, fundamenten en sterke doch lichte materialen. Zij is thuis in die materie: combineert op een speelse wijze strikte normen zoals valhoogte en afgeronde hoeken met de wensen en eisen van de gebruiker: het spelend kind. Brengt onophoudelijk voorstellen in de projectgroep en is niet uit het veld geslagen als al het schoons niet onmiddellijk blijkt te passen in het budget. Luistert goed naar andere leden van de projectgroep, maar heeft ook een duidelijke eigen visie op hoe een schoolplein moet passen bij een schoolgebouw.

Het resultaat mag er zijn en iedere dag kun je waarnemen op het plein wat de toegevoegde waarde is van de inzet van Maria Élena. Het is simpel af te meten aan de hoeveelheid kinderen die voordat de klas begint en erna naar het schoolplein komen om daar nog even te klimmen en te klauteren. Of kijk eens naar de juffen en meesters die een enkele keer buiten les geven en aanschouwelijk kunnen maken waarvoor het terras aan het water dient, of hoe je planten tot volle bloei kunt laten komen. Die kinderen zijn de maatstaf voor het succes.

Met dank aan de projectgroep en zeker ook aan Maria Élena”.

Wim Mondeel
Projectleider Schoolplein en voormalig bestuurslid

Kijk naar het project

Review MEF architect